
Nou combatents republicans tornaran a Vistabella del Maestrat
Després de les anteriors campanyes d’exhumacions de combatents republicans al terme municipal de Vistabella del Maestrat (1) realitzades per l’Associació Científica ArqueoAntro i promogudes pel CEP (Centre d’Estudis de Penyagolosa) i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, el proper 30 de juliol tornen nou soldats republicans que seran homenatjats en un seguici fúnebre pels carrers de Vistabella, per ser enterrats després, amb la dignitat que se’ls va negar, en dos nínxols del cementeri cedits per l’Ajuntament. Aquesta iniciativa es durà a terme en el marc de la celebració de les XIV Jornades de Memòria Històrica de Vistabella de Maestrat.
Búsqueda de familiars
Els combats per la defensa de Vistabella van ser el 2-3 de juny de 1938 i durant els mateixos van morir lluitant o afusellats més de 200 soldats republicans.
Dels nou cossos recuperats, un correspon a un soldat mort en combat prop del Mas de Marimon; uns altres dos van ser assassinats al Mas dels Arcs en el moment d’entregar-se a les tropes de la 3a Companyia del Tabor de Tetuan; els altres sis van ser afusellats al Mas del Collet, pertanyien a la unitat de Guàrdies d’Assalt que defensava Vistabella.
Fins ara no s’ha pogut identificar cap dels 9 soldats, per això sis entitats i associacions memorialistes (2) enceten una campanya de recerca a nivell estatal amb l’objectiu de localitzar familiars d’aquests combatents i poder confrontar el seu ADN, tot fent extensiva aquesta indagació a qualsevol familiar dels més de 200 soldats de l’Exèrcit Popular de la República que van morir en la defensa de Vistabella.
Els oblidats dels oblidats
Tots aquests combatents van lluitar al front en molt dures condicions i mai no van tornar a sa casa. Les seues famílies mai no van saber què els va passar ni on van ser abandonats els seus cossos. Vuitanta anys és molt de temps per a seguir ignorant el sacrifici que van fer per defensar la Democràcia.
És temps de posar noms i cognoms als qui ens van defensar.

(1) Nota.
Aquestes campanyes han sigut finançades per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, juntament amb l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat.
(2) Nota.
Les entitats i associacions memorialistes que promouran la recerca són les següents:
Centre d’Estudis de Penyagolosa; Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló; Montañas de Libertad, Recuperando Memoria; Asociación de Familiares de Víctimas del Frente de Levante; Associació Científica ArqueoAntro; Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme- Plataforma Suport Querella Argentina.
En el nostre Facebook, Francisco José Bacas Gallego ens ha afegit aquest comentari referent al que coneixem com “la creu de l’americà”:
Que tiene de verdad la tumba del soldado americano?, si lo era, alguien se ha preocupado por saber quién era?, y si era americano, se podría localizar a sus familiares?