Les persones som el patrimoni

Que les persones som el patrimoni és la primera de les moltes i variades conclusions de les Jornades “Les persones i els patrimonis” de la Mancomunitat de Penyagolosa.

Els quatre models de participació ciutadana presentats estan basats en els vincles entre els habitants d’un territori que, a través de la mediació, resolen els possibles conflictes o reptes als que s’enfronten.

Els ponents han exposat els detalls de les seues experiències i han contestat les intervencions dels assistents: Ángel Astorqui, arqueòleg i gestor cultural de La Ortiga Colectiva, de Cantabria; Marcos García, gestor cultural i especialista en laboratoris ciutadans i participació comunitària; Alicia Sellés, reconeguda experta en Documentació i Biblioteconomia, ha parlat sobre les biblioteques comunitàries; i Óscar Navajas, assessor de La Ponte Ecomuseu d’Astúries.

Els punts en comú dels diferents plantejaments és que tots compten amb un grup motor de persones impulsores que estimulen, informen i vertebren la participació. Totes les iniciatives treballen el sentit de comunitat, i per tant no proposen activitats per a ser consumides per un públic sinó que elaboren estratègies d’implicació ciutadana: el procés és més important que el resultat, la relació i els vincles creats entre les persones són l’autèntic patrimoni que enriqueix el territori.

A més els tallers i les activitats que proposen són manipulatius, intergeneracionals i inclusius, i la seua eficàcia no es mesura de manera numèrica. Es basen en la horitzontalitat dels sabers i són plantejaments fomentats per associacions culturals que es fan per fora de les Administracions, és a dir per fora dels espais institucionals.

A partir d’aquests paràmetres caldrà decidir quin territori cultural volem per a Penyagolosa, i com es vertebra la participació dels habitants.

 

Related Images:

3 Replies to “Les persones som el patrimoni”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.