Jornades “Les persones i els patrimonis”

Els dies 2 i 3 de juliol es faran a Vistabella del Maestrat les Jornades “Les persones i els patrimonis”, una iniciativa del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I de Castelló i el Centre d’Estudis de Penyagolosa, en la qual participa la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord i els ajuntaments de Xodos, Benafigos, Atzeneta i Vistabella del Maestrat.

INFORMACIÓ: Mancomunitat de Penyagolosa

INSCRIPCIONS: Formulari

DESTINATARIS: En primer terme, persones dels municipis de Penyagolosa que desenvolupen accions en el territori relacionades amb el patrimoni i la cultura. Però també persones interessades en la gestió cultural, les xarxes de col·laboració, la participació i els projectes comunitaris.

Les Jornades són gratuïtes, es faran al Casal Jove i a més de físicament també poden seguir-se on line.

 

CONTINGUT: Està format per quatre blocs d’anàlisi i reflexió que presenten diferents models d’organització ciutadana al voltant de la cultura i el patrimoni. En cada bloc es farà una presentació de model a partir de l’experiència convidada i, seguidament, un espai de conversa per analitzar els elements definitoris que fan d’aquestes pràctiques, models de referència. 

Bloc 1. Les persones en el centre. Asociación La Ortiga Colectiva (Cantabria). Ángel Astorqui.
Són les persones. La seua memòria. Les seues accions. La seua implicació i generositat. La seua voluntat i la seua determinació per encetar espais per relacionar-se. Per construir. Per somniar. Quin haurà de ser el seu paper i fins a on arribarem? 

Bloc 2. Les persones fan possibles els processos. Els laboratoris ciutadans. Marcos García.
La manera d’organitzar-se és essencial per tal de dissenyar el nostre projecte. És essencial a l’hora d’establir ell grau i nivell de participació i col·laboració i la distribucions de tasques i responsabilitats. Parlem de treball comunitari i els seus límits. De conceptes com solidaritat, generositat o confiança per tal d’establir llaços, aliances i xarxes. 

Bloc 3.  Les persones i les narratives. Les Biblioteques Comunitàries. Alicia Sellés.
Les biblioteques en el segle XXI evolucionen fins a constituir-se com a espais culturals fonamentals per a pobles i ciutats. Biblioteques amb projectes que articulen i revolucionen les relacions entre persones, patrimonis i cultura. Al voltant d’aquesta idea, surten nous models comunitaris que treballen directament amb les persones i les seues col·leccions bibliogràfiques particulars amb l’objectiu de definir un fons compartir de llibres i un projecte cultural de caràcter integral.

Bloc 4. Les persones habiten els patrimonis. Ecomuseo LaPONTE (Astúries). Óscar Navajas.
En un Ecomuseu, les parets del museu són el territori. Les peces exposades són els nostres patrimonis. Els visitants són els veïns i veïnes que habiten els territoris. Aquest punt de partida planteja una veritable innovació social patrimonial respecte al paper i legitimitat de la ciutadania per organitzar-se i plantejar accions en el seu territori.

 

Related Images:

One Reply to “Jornades “Les persones i els patrimonis””

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.