La fotogènia de Penyagolosa

Penyagolosa des de la serra de Tramuntana de Mallorca
Penyagolosa des de la serra de Tramuntana de Mallorca

A la pàgina Beyond Horizons podeu trobar aquesta imatge de Penyagolosa: feta per Pedro Miguel Mas Pons el dia 4 de setembre a les 21:30 de la nit, des de 276 km de distància a l’illa de Mallorca. El mapa explicatiu que l’acompanya ajuda a entendre la magnitud de la foto.

Penyagolosa des de l'alt del Benicadell, a Alacant
Penyagolosa des de l’alt del Benicadell, a Alacant

A la pàgina Linkalikante.com podeu observar aquesta altra imatge: feta per Fernando Prieto des de 155 km de distància a la província d’Alacant.

Al blog del fotògraf Marcos Molina es pot admirar Penyagolosa des de Mallorca, en una imatge captada el 22 de gener del 2018.

HORperdido

Però també s’arriba lluny si les fotos es fan des del cim de Penyagolosa: a la mateixa pàgina Beyond Horizons  trobareu una imatge captada el 4 de gener de 2023 per Juanjo Díaz de Argandoña on es veu el Monte Perdido, a 275 km de casa nostra, i el Pic Long a 289 km ja dins territori francès.

La fotogènia de Penyagolosa és evident i circula per les xarxes traspassant fronteres; aquesta nota positiva va acompanyada d’un detall que hem de fer evident: la falta de respecte per la nostra toponímia en gran part de les publicacions. El turisme i l’excursionisme fomenten la confusió del gènere del terme Penyagolosa, que és femení, amb el terme pic o pico, que és masculí, i usen uns incorrectes al i del al costat de Penyagolosa. 

Penyagolosa només té una toponímia correcta que forma part del nostre Patrimoni cultural. No existeix “el” Penyagolosa.

 Penyagolosa és femení, redéu!

Toponímia de Vistabella  (pàgina 796)

Penyagolosa femenina i misteriosa

Articles relacionats:

Penyagolosa sobrepasa fronteras: Una fotografía hecha desde Castellón capta un pico de Francia a 289 km de distancia 11.01.2023 Mediterráneo

Las fotos más lejanas de Penyagolosa: así se ve el ‘Gegant de Pedra’ desde Mallorca y Alicante 22.01.2023 Mediterráneo

Related Images:

4 Replies to “La fotogènia de Penyagolosa”

  1. Moltes gràcies per incloure la meva fotografia i per l’enllaç 🙂

    L’albirament de sistemes muntanyosos a gran distància és un tema que em sembla fascinant. Jo mateix vaig poder contemplar Penyagolosa des de Mallorca durant el temps que hi vaig viure, tal és la presència d’aquesta muntanya al paisatge. Us animo a incloure una fotografia de Marcos Molina, expert en aquest tipus d’imatges, feta des de Mallorca:
    http://blog.marcosmolina.com/2018/01/23/insolita-vision-de-les-cimas-de-alicante-des-mallorca/

    Una cordial salutació!

  2. La silueta del gigante Penyagolosa es la más reconocible desde las alturas de la isla, por su elevación y relativa proximidad. Con menos asiduidad, y en condiciones muy especiales, es posible divisar las cumbres de Alicante así como una gran variedad de relieves en territorio catalán: Caro, Serra prelitoral, Montserrat y Montseny. En días muy limpios, incluso puede apreciarse el prepirineo (Cadí, 295km), Puigmal y Canigó en suelo francés. Doy fe de ello mediante multitud de fotografías.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.