Enterrament de 9 soldats republicans al cementeri de Vistabella del Maestrat

Tres campanyes d’exhumacions han recuperat els cossos de 9 soldats republicans en el terme de Vistabella del Maestrat. El 30 de juliol de 2023 han pogut ser enterrats en dignitat en nínxols del cementeri municipal. El seguici fúnebre ha sigut també un acte d’homenatge 85 anys després que foren afusellats en rendir-se al pas del front.

L’acompanyament de la Societat Musical Banda Santa Cecília d’Atzeneta del Maestrat, la lectura de textos per part d’entitats memorialistes, el so de la dolçaina i els tabals i els versos del grup Gatzara de Paterna han format part del seguici que fa justícia als oblidats dels oblidats: els soldats del front que van defensar la Constitució vigent davant el colp d’estat militar i van ser abandonats en sots i forats de trinxera.

A l’inici de l’acte el campaner Pablo Solsona de Xodos ha realitzat un toc fúnebre: primer amb un repic de dol i tristesa simultani de quatre campanes, seguit de mig vol per donar solemnitat a un acte que reconeix el sacrifici i la dignitat d’aquestes persones que la història ha ignorat fins ara.

Aquest homenatge i la campanya a les xarxes per a localitzar els familiars formen part de les activitats de les XIV Jornades de Memòria Històrica organitzades pel GRMHC -Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló- i el Centre d’Estudis de Penyagolosa, amb l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat i l’associació científica ArqueoAntro; els professionals d’aquesta associació han realitzat totes les exhumacions els darrers anys i ara inicien els treballs en una nova fossa al tossal de l’Albagés.

Les campanyes d’exhumacions i les activitats relacionades en la memòria democràtica són finançades per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat, i són possibles per l’esforç de moltes associacions memorialistes, com l’Asociación de Familiares de Víctimas de Levante, Montañas de Libertad i la Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme.

Articles relacionats:

À Punt Mèdia. Vistabella del Maestrat homenatja i enterra les restes de nou soldats republicans

La Vanguardia. Vistabella homenajea y entierra los restos de 9 republicanos anónimos fusilados tras la batalla

GRMHC. XIV JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA DE VISTABELLA DEL MAESTRAT

El Salto. Primer entierro-homenaje a soldados republicanos en el País Valencià

Related Images:

3 Replies to “Enterrament de 9 soldats republicans al cementeri de Vistabella del Maestrat”

  1. Miles y miles de personas y soldados fueron asesinados por los fascistas y golpistas contra la República. Sus cuerpos enterrados en las cunetas o en fosas comunes de cementerios, sin identificar.
    En Vistabella se han encontrado 9 combatientes contra los fascistas , que se han enterrado con honor y dignidad, pero el hecho de que hayan transcurrido 85 años, no ha hecho posible su identificación.
    Es muy importante este hecho, por ellos los 9 combatientes y por nosotros , que seguiremos luchando por recuperar la Memoria frente aquellos que quieren que la olvidemos.
    Por vosotros compañeros ¡¡ Honor y dignidad a los que murieron por defender la Republica¡¡
    Viva la República ¡¡¡

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.