Fossa del mas dels Arcs

Respecte de la Memòria Històrica, al terme de Vistabella totes les indagacions dutes a terme en testimonis orals estan resultant verídiques. Només la memòria fidel de les darreres persones que van viure o van escoltar on s’abandonaven els cossos dels combatents està fent possible retornar-los la dignitat.

L’agost de 2021 de la fossa del mas del Collet es van exhumar els sis cossos que es buscaven, i aquest agost 2022 les restes enterrades en una trinxera del mas dels Arcs també estaven just al lloc on ho havia assenyalat un testimoni que ara té 90 anys.

Els relats orals sobre les fosses de 1938, replegats en el llibre El temps perdut. Memòria històrica de Vistabella, es confirmen passats més de vuitanta anys tot demostrant la seua rigorositat. Amb aquesta única font d’informació de referència l’equip científic d’ArqueoAntro ha localitzat, excavat i exhumat les restes que corresponen a dos individus a pocs metres de les pallisses del mas dels Arcs, en la seua X campanya de treballs al Front de Llevant.

La coordinació del Centre d’Estudis de Penyagolosa i el GRMHC, junt al finançament de l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat i  la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, han possibilitat tots els treballs.

Related Images:

2 Replies to “Fossa del mas dels Arcs”

 1. Oye, hijo mío, el silencio.
  Es un silencio ondulado,
  un silencio,
  donde resbalan valles y ecos
  y que inclina las frentes
  hacia el suelo.

  Federico García Lorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.