Tots els testimonis orals han coincidit sempre en la versió dels fets recollida al llibre "El temps perdut. Memòria històrica de Vistabella": un grup de cinc o sis guàrdies d'assalt, que defensaven les línies republicanes al Front de Llevant ubicats davant el mas del Collet de cara al Pla de Vistabella, es van rendir davant el ràpid avanç de l'exèrcit franquista. I van ser afusellats allí mateix. El dia següent de l'entrada de les tropes, comandades pel militar Garcia Valiño, a Vistabella del Maestrat es va donar l'ordre d'enterrar els morts del terme: 13 en total, sense identificar per a no poder-los trobar, sense desplaçar-los al cementeri, sense dignitat. Han passat 83 anys.
La llei espanyola 52/2007, de 26 de desembre, reconeix el drets de les víctimes i la llei valenciana 14/2017, de 10 de novembre, en el capítol II estableix les pautes per a identificar-les. Les dos lleis avalen la iniciativa de l'Ajuntament de Vistabella del Maestrat i del Centre d'Estudis de Penyagolosa per a investigar les fosses, recuperar les restes i fer la recerca dels familiars, activitats que es duen a terme amb col·laboració de l'associació científica ArqueoAntro i del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló
Este mes d'agost de 2021, les quatre entitats hem pogut exhumar les restes de la fossa del mas del Collet amb dos subvencions: una de la Federación española de municipios y provincias, i una altra de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.
Tots aquests esforços han fet possible recuperar les restes, ara falten les proves de l'ADN i la difícil tasca de trobar les identitats. Però seran enterrats al cementeri mentre no siguen reclamats pels familiars. Amb dignitat.
Articles de premsa que repleguen tota l'activitat:
3 Replies to “Fossa del mas del Collet”