Tallers d’O Vere Deus 2023

El projecte de recuperació dels cants de la rogativa medieval a Sant Joan de Penyagolosa contempla, entre d’altres accions, la realització de tallers de cant a l’estiu amb la supervisió del tenor David Montolío.

Aquest estiu s’ha dut a terme un taller a Vistabella del Maestrat i un altre a Xodos, en la participació d’uns vuitanta assistents. L’objectiu és donar a conèixer el valor d’uns cants seculars que s’han transmès oralment i s’han conservat degut a l’aïllament de territori, així com també incorporar els jóvens en un projecte patrimonial i crear relacions comarcals al voltant d’un signe d’identitat.

Encara que comparteixen origen: un cant gregorià popular a tota Europa que va arrelar molt profundament a la Corona d’Aragó, el pas del temps ha anat afegint personalitat a la rogativa de cada poble, en tractar-se d’una pregària que es fa mentre es camina l’orografia del terreny incideix en la respiració, així com també ho fa la música popular. La versió que es conserva a Vistabella del Maestrat és fidel al cant gregorià original, en canvi la versió que es conserva a Xodos presenta una riquesa afegida de cant popular que la fa única; la combinació de les dos versions resulta d’una bellesa sorprenent.

El projecte O Vere Deus compta amb el suport dels Ajuntaments i forma part de la tasca patrimonial del Programa d’Extensió Universitària -PEU- de l’UJI.

Related Images:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.