L’estiu pels campanars de Penyagolosa

La primera ronda de tallers pels nostres campanars ha sigut un èxit de participació. Les vint places que s’oferien per a cada poble han fet curt, l’espai de les campanes sempre és reduït i no permet aglomeracions, però la comprensió dels participants, els relleus i el temps dedicat sense presses del nostre campaner Pablo Solsona, han fet realitat el primer apropament de la gent del territori al valor patrimonial de les campanes.

Aquesta mostra de tallers pels campanars de la Mancomunitat de Penyagolosa és l’inici d’un projecte que pretén crear un grup d’amics de les campanes al territori, a més de visibilitzar l’estat de conservació dels campanars i el seu contingut.

 

 

Tots els tallers han començat en una part teòrica sobre cada campanar en qüestió, sobre el significat històric de les campanes i les diferents tipologies de tocs, sobre com les campanes organitzaven el ritme de la vida quotidiana, i eren de gran ajuda en la comunicació de la comunitat. I també com ara, perdut eixe poder al ser substituïdes per rellotges i telèfons, podem establir una nova relació en el patrimoni en adjudicar un nou valor a les nostres campanes. També s’han repasat de manera exhaustiva les instal.lacions de cada conjunt de campanes i les intervencions realitzades al llarg del temps, esmentant la importància de tindre qualsevol conjunt de campanes en un perfecte estat.

La segona part de cada taller, realitzar el toc manual de les campanes, ha posat en marxa moltes emocions, tot depenent de l’experiència i l’edat de cada participant. Per a molts joves ha sigut un joc, per a d’altres un repte, per a alguns majors un desig pendent, per a tots ha sigut descobrir un nou espai poc visitat i desconegut, i la possibilitat de formar part d’una creació compartida. Els assistents han pogut iniciar-se al toc de campanes de moltes maneres; repicant, alçant una campana fins ficar-la a vol, parant la campana, voltejant-la a mà, a corda… També han hagut d’aguditzar l’oïda i efectuar i diferenciar entre tocs més festius com els de misses majors o de més tristos com els tocs a difunts.

La resposta del veïnat és la garantia de la continuïtat del projecte, que forma part de les iniciatives del Programa d’Extensió Universitària de l’UJI i compta amb el recolzament dels Ajuntaments. L’estiu vinent ja s’ha afegit al projecte el campanar de Puertomingalvo: creuarem el riu Montlleó i farem una ruta per cinc campanars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.