El nostre projecte sobre el patrimoni de Memòria Oral és una cursa de llarg recorregut que vol implicar a tota la comunitat, per això es va estenent i ampliant: aquest mes d’octubre 2021 ha entrat a l’escola de Vistabella del Maestrat, al CRA de Penyagolosa.
Les veus de Penyagolosa és un projecte d’identificació, recopilació i posada en valor del patrimoni oral immaterial dels pobles de la Mancomunitat de Penyagolosa. Aquest patrimoni inclou, segons l’UNESCO: «pràctiques i expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als descendents com tradicions orals, arts escèniques, actes festius, coneixements i pràctiques relatives a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional»
En consonància amb aquesta definició, un dels objectius fonamentals del projecte és inventariar i salvaguardar el patrimoni oral immaterial de les localitats que envolten Penyagolosa. Entre els trets específics d’aquest patrimoni cal esmentar la seva intangibilitat. Això significa que és un patrimoni que no es pot tocar ni localitzar en un lloc concret, a diferència per exemple d’una església. El patrimoni immaterial es caracteritza sovint per la seua senzillesa i per ser un producte de la creació col·lectiva i, en conseqüència, té lloc i sentit en el si d’una comunitat. Quan la comunitat canvia i evoluciona, també ho fan les manifestacions culturals. A més a més freqüentment les comunitats no en són conscients de la seua vàlua i, per tant, es tracta d’unes manifestacions culturals especialment fràgils i sensibles als canvis socials i culturals que experimenten les societats actuals. Si afegim els efectes de la despoblació i l’abandonament del medi rural, així com l’envelliment d’aquestes poblacions, la necessitat d’actuar en aquest àmbit és ben urgent.

Vam encetar les activitats del projecte la primavera passada, tot fent una crida als joves de la Mancomunitat per incentivar-los a gravar la gent major en el seu mòbil: l’associació Penyalab va organitzar tallers de vídeo per a joves interessats, i els vam compartir els continguts i coneixements que volem recopilar de la nostra gent.
Durant l’estiu la incorporació al projecte de la investigadora i narradora oral Tània Muñoz ens ha suposat un salt qualitatiu. Per una banda, la recerca que realitza per a la Universitat Rovira i Virgili conflueix amb l’esperit del projecte Les Veus de Penyagolosa, ja que el seu objectiu és recopilar manifestacions de folklore a les comarques de Castelló. El seu assessorament en l’àmbit de la replega de materials etnopoètics (contes populars, llegendes, anècdotes, succeïts o cançons de bressol) ha sigut molt positiu per a Les Veus de Penyagolosa.
És especialment rellevant per al projecte que, a més d’identificar i enregistrar uns determinats testimonis, el patrimoni tinga un sentit per a la gent del poble i que progressivament augmente la consciència i el reconeixement cap a aquestes expressions de la cultura popular. Per això una de les activitats proposades són els Matins d’històries, realitzades amb la comunitat educativa del CRA Penyagolosa. En el cas de Vistabella, l’activitat s’ha creat en col·laboració amb Víctor Jiménez, director del seu Aulari. Des d’octubre de 2021 es dedica una sessió setmanal a treballar les competències de comprensió i expressió oral i escrita a través de la narració oral d’històries.
Cada setmana, una persona major propera a l’entorn de l’alumnat, ja siga un veí del poble o la iaia d’un dels nens, és entrevistada per l’alumnat del centre que li demana històries sobre la seua vida al mas, algun conte de temor o com era l’escola en el seu temps. Aquesta sessió és enregistrada en vídeo i passa a formar part del quadern d’històries que té cada nen, una llibreta on posen per escrit les seues històries preferides. La trobada suposa una oportunitat per reforçar els vincles entre les diferents generacions del poble i posar en valor els coneixements vinculats a la terra dels nostres majors. A més, és una oportunitat per aprofundir en el coneixement que tenen del poble els xiquets i xiquetes. Conèixer la història i costums més ancestrals de Vistabella en la veu dels seus majors és una oportunitat interessant per a un alumnat divers, que no sempre té la possibilitat d’accedir a aquests coneixements a través de les seues pròpies famílies.

Un projecte preciós, gràcies per fer-lo possible!