L’inventari arqueològic de la Mancomunitat de Penyagolosa ha sigut possible gràcies al programa de projectes culturals Encultura-UJI del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I. Sota la coordinació del professor Miguel Angel Moliner i la col·laboració del professor Raül Moliner, l’arqueòleg Pablo Medina ha desenvolupat el treball tècnic des de 2019 fins a 2022. Els documents finals han estat lliurats als ajuntaments de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, la Direcció Territorial de Cultura, el Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló, la Universitat Jaume I i el CRA Penyagolosa
Els mapes dels jaciments arqueològics suposen un gran avanç en l’estudi del territori, són inventaris que expliquen l’ocupació de casa nostra des de temps remots. El seu objectiu no és només d’aprofitament turístic, ja que el seu valor educatiu i d’inclusió en els centres escolars de la zona és innegable.
L’inventari de Vistabella, s’ha fet públic el setembre 2022: la feina dirigida per l’arqueòleg Pablo Medina Gil ha suposat 15 dies de prospecció, 3 setmanes de laboratori, 3 mesos de gabinet i la dedicació de dos persones que han recorregut 286 quilòmetres per a aconseguir ubicar 45 jaciments del terme agrupats en tres zones: al voltant de Penyagolosa, al voltant del poble i a la zona de Boi.