Exposició Vistabella 1938

Dins els actes programats per a les XIV Jornades de Memòria Històrica de Vistabella del Maestrat es podrà visitar l’exposició “Vistabella 1938“, una creació d’Eloy Ariza i Gema López. Amb mapes, documents, il·lustracions, fotografies i textos que composen i expliquen la història de la població durant eixe any central de la guerra.

La reconstrucció de la memòria, és a dir, poder conèixer la veritat dels fets és imprescindible per a generar la memòria democràtica del territori, perquè els habitants l’accepten i la interioritzen, perquè les institucions la incorporen al seu discurs, per a trencar el monopoli d’una versió oficial que no s’ajusta als documents existents i no té en compte el patiment de gran part dels protagonistes.

L’exposició es pot visitar a la Casa de la Llum -al Carrer Sense Cap, 23- des del dissabte 29 de juliol i fins al dimarts 22 d’agost, de dilluns a divendres en horari de 10.30 a 13.30 hores. La inauguració és el dissabte, 29 de juliol, a les 16.30 h.

2 Replies to “Exposició Vistabella 1938”

  1. Soy sobrina de soldado republicano desaparecido en guerra: dejó de escribir a la familia (madre y hermanos) en marzo 1938. Era nacido en Castalia ( Alicante) y destinado a brigada internacional mixta, batallón djakovic .
    Mi hermano y yo dejamos muestras de ADN en hospital Valle Hebrón de Barcelona, por si hubiese muerto en zona Cataluña frente del Ebro, pero no sabemos dónde, la verdad.
    Dado q no sabemos dónde desapareció, podría ser en frente de Levante? Hay registros de desaparecidos en guerra a nivel estatal o cada comunidad autónoma tiiene sólo sus registros ? Y lo q es importante, comparten las muestras ADN a nivel estatal o hay q hacerlas de nuevo en cada Comunidad?
    Gracias y saludos desde Alicante
    Beatriz López de Atalaya Tf 678455145
    atalaya.b@gmail.com

    1. Hola Beatriz,
      que dejara de escribir en marzo de 1938 no garantiza que muriera o desapareciera ese mes, pero es un dato importante para acotar cronológicamente de forma aproximada. Teniendo en cuenta este dato y la unidad militar (brigada) a la que pertenecía se podría calcular con cierta proximidad el lugar de la muerte o desaparición. Sería cuestión de comentarlo a investigadores del ámbito militar de nuestra zona, como Carlos Mallench por ejemplo. Respecto al tema genético que yo sepa no hay centralización y se comparten datos e informaciones al respecto entre comunidades por el momento. Quién mejor te puede orientar seria algún miembro del equipo Arqueoantro que estan trabajando estos dias en Vistabella, como Miguel Mezquida o Javier Iglesias. Espero que avances en tu búsqueda y nos mantienes informados…ánimo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.