[Restes de la Torre II]
Les restes arqueològiques del Castell del Boi es troben en la serra del mateix nom al terme de Vistabella, sobre una plataforma calcària a 1.138 m d’altitud en el marge dret del riu Montlleó (entre el Barranc de l’Aigua i el Barranc de la Pinella).

Es tracta d’un antic recinte emmurallat medieval –declarat Bé d’Interés Cultural– i en els seus voltants es troben també altres elements patrimonials com l’ermita de Sant Bertomeu i l’hospederia annexa, o el peiró en la bifurcació cap al castell i l’ermita de l’històric camí entre Vistabella i Culla (actualment part del GR-7).

Mapa de Google:

Mapa - Castell del Boi

L’any 2020 l’Ajuntament de Vistabella va promoure un Pla Especial de Protecció de la fortalesa i de l’ermita de Sant Bertomeu del Boi, i es van dur a terme diversos estudis preliminars; entre altres el que esmentem ací que va ser publicat aqueix mateix any en la revista Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló:

GARCÍA BORJA, Pablo ; PALMER BROCH, Joan; ROYO PÉREZ, Vicent. El Castell del Boi (Vistabella del Maestrat, Castelló). Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, 2020, 38: 185-201.

L’article inclou l’estudi de les restes arquitectòniques conservades, a més d’una cartografia detallada (amb tres sectors diferenciats) i la recopilació de la documentació històrica existent sobre el castell.

Imatge dalt de tot: Restes de la Torre II (Foto: Edurne García, 2021).
Imatges ací baix: Fig. 2, 3 i 13, extretes de l’article.

Resum: Es presenten els resultats obtinguts dels estudis arqueològics i històrics realitzats al Castell del Boi amb motiu de la redacció d’un Pla Especial de Protecció per part de l’ajuntament de Vistabella del Maestrat. Estudis que han constatat que aquesta fortificació es va erigir en un moment encara per determinar entre els segles XI i XII, finalitzant les seues ocupacions en els inicis del segle XV, si bé el lloc també sembla haver estat habitat durant l’Edat del Ferro. L’observació de la superfície i de la cartografia generada ha permès diferenciar tres espais o sectors la funció dels quals podria estar relacionada amb el model de les fortificacions tripartides andalusines: poblat, albacar i alcassaba. L’estudi de la documentació històrica ha permès vincular la fortificació amb la Corona d’Aragó després de la seua conquesta, si bé el 1405 passa a formar part del terme de Vistabella, en possessió de l’orde de Santa Maria de Montesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.