Les Veus de Penyagolosa és el nostre projecte patrimonial de Memòria Oral: hem de replegar tots els testimonis de les persones majors del nostre territori, les seues vivències del segle XX, el món que van conèixer, la cultura que van heretar i que ara està en procés d’extinció i/o de canvi.
L’objectiu final és deixar-ne constància i evitar la pèrdua de continguts que expliquen d’on venim i qui som, fer-ne un Museu Virtual amb totes les aportacions de les persones entrevistades, organitzat per temes. Però el veritable valor és el camí per arribar a aquest objectiu: crear una xarxa entre la gent del territori, posar en contacte les diferents generacions i establir converses, crear ponts entre els majors que fan d’informadors i els joves que fan les gravacions.
A més de l'Ajuntament de Vistabella, dues Universitats donen suport al projecte en forma d’assessorament: la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). La UJI ho fa mitjançant el PEU i la URV mitjançant la investigació de Tània Muñoz.
Vam iniciar el projecte fent una crida als joves per a que facen gravacions de mòbil de les persones majors que coneixen, i oferint-los tallers d’edició de vídeos des de l’associació PenyaLab. Al ser un projecte que intenta implicar la majoria dels habitants s’ha anat eixamplant i diversificant, en la voluntat de donar cabuda a variades tipologies d’aportacions: aquest primer trimestre del curs el projecte ha entrat a l’escola on el fet d’explicar històries posa en contacte les netes i els nets en els auelos, i permet enregistrar l’intercanvi entre generacions, amb el valor afegit que l’alumnat nouvingut no té ascendents del territori i aquesta experiència els permet fer una connexió directa en la tradició.
L’estructura del projecte demana dos tipologies de protagonistes: els informadors -que són les persones majors- i els entrevistadors -que són les persones joves-, i cal explicar-lo a peu de carrer, persona a persona, per poder teixir una malla que s’escampe boca-orella. Hem començat a fer entrevistes a les entrades de les cases i a les placetes, i podem confirmar que l’actitud de les informadores i informadors és molt positiva: agraeixen el valor que es vol donar al seu testimoni, i es mostren expectants sobre el resultat. De moment, resulta més lenta la implicació de joves entrevistadors, als quals se’ls ofereix un guió amb els continguts i una bateria de possibles preguntes per establir converses amb la gent major; a més d’ajuda tècnica en forma de tallers.
Les Veus de Penyagolosa ha nascut en la voluntat de ser un projecte de tota la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, i per això ha d’acabar implicant les institucions -com son els quatre ajuntaments i els centres educatius-, les associacions -culturals, de joves, de pensionistes- i els pobladors que s’estimen el territori.
La gent jove que vulga gravar en el mòbil els seus auelos, o la gent major de la família o del seu carrer, ens pot demanar el guió de continguts per a donar conversa als majors a este correu: arxiuvistabella@gmail.com