Fossa del tossal de l’Albagés

L’associació científica ArqueoAntro porta quatre anys consecutius realitzant campanyes d’excavació i exhumació a Vistabella del Maestrat amb resultats positius. Enguany concretament han intervingut sobre la Fossa de l’Albagés (Fosa X, XI i XII de Vistabella, Castelló), gràcies a la promoció de l’Ajuntament de Vistabella, el finançament de la Conselleria de Transparència i la col·laboració i suport de diferents grups i associacions de Memòria que recolzen les demandes de l’Asociación de Familiares de Víctimas del Frente de Levante.

Més de 200 soldats republicans van morir en aquest territori on van ser bombardejats per l’aviació feixista italiana. Aquesta fossa s’ha pogut localitzar gràcies al testimoni d’un veí, Clemente Tomàs, que ha conservat la memòria del seu pare i del seu abuelo, que va ser un dels habitants del proper mas de l’Albagés que els van enterrar després del pas del front; cap dels testimonis directes viu en l’actualitat.

La temor a les represàlies ha tingut silenciats molts testimonis que han mantingut la informació dins els nuclis familiars, 85 anys han hagut d’esperar aquests soldats a ser exhumats en l’objectiu de dignificar la seua memòria: trobar combatents abandonats al llarg del front és impossible sense l’aportació dels testimonis, en el cas de Vistabella la tasca d’Antonio Giner de recopilació d’informants és la base per fonamentar la recerca d’ArqueoAntro.

L’equip multidisciplinar d’arqueòlegs, forenses i historiadors, ajudat per voluntaris ha localitzat tres fosses al tossal de l’Albagés: dos d’elles intactes i una tercera amb alguna alteració. Seguint el procediment legal es va donar avís a la Guàrdia Civil: la policia jurídica s’ha emportat a l’Institut Anatòmic Forense de Castelló els tres cossos, on determinaran l’antiguitat que podrien tindre els ossos. Posteriorment seran reclamats per a poder realitzar les proves d’ADN pertinents, sempre amb l’objectiu de localitzar els familiars.

Article d’ÁLEX CALPE (ArqueoAntro)

Related Images:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.