El forn de calç de La Madonya d’Atzeneta del Maestrat

Una de les fases del projecte “Pedra, transmutació i vida en comú” -liderat per AVAN, espais rurals de recerca contemporània– ha sigut la reconstrucció i encesa del forn de calç de La Madonya.

Per a la preparació del forn Rafael Tormo i Ana Sánchez han comptat en el mestre calciner Antonio Meda d’Albarrassí (Terol), i amb els integrants de l’escola taller d’Atzeneta del Maestrat. I per a l’encesa i els tres dies de manteniment del foc han fet una crida ampla per a involucrar tot el territori nit i dia.

Amb la taula sempre parada, és a dir convidant la gent a esmorzar, dinar o sopar mentre es fa conversa o s’ajuda a donar foc, s’ha generat una actuació comunitària i la implicació intergeneracional: l’emoció de persones de 90 anys i l’activitat de l’alumnat del CRA Penyagolosa són dos dels components que han generat relacions al voltant del forn.

Els músics d’Atzeneta del Maestrat acompanyen l’encesa durant el dijous dia 22
Els músics de Xodos amenitzen l’encesa durant la nit del divendres dia 23

El recolzament del PEU de l’UJI i els ajuntaments de Xodos, Benafigos, Atzeneta i Vistabella del Maestrat, la participació de Manuel Gil -director del Museo de la Cal de Morón (Sevilla)- i els amics de la calç de Carcaixent ajuden a fer visible la comunitat patrimonial de Penyagolosa.

Tot el projecte, que inclou investigació i memòria sobre els forns de calç dels 4 pobles de la Mancomunitat i una actuació artística (refer una solsida en calç i captar la seua desfeta en el pas del temps) està finançat per la Universitat Jaume I, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, i fons europeus Next Generation. L’objectiu primordial és aprofundir en els vincles entre la gent del territori i crear lligams en el patrimoni a partir de la reflexió.

Articles en premsa:

DIADIA: Coure la història a Atzeneta del Maestrat

Diario de Teruel. La fabricación de cal, un saber que se pierde pese a la demanda de materiales sostenibles.

Related Images:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.