Tallers de cant O Vere Deus

 

 

Els mesos de juliol i agost 2021 hem realitzat 4 tallers de cant a l'església de Vistabella dirigits pel cantant líric David Montolío. L'objectiu principal és conscienciar la gent de Vistabella del valor d'una herència ancestral amb evident risc d'oblit i desaparició. Mostrar les filmacions de la rogativa de 2019 ha sigut el punt de partida i això ha donat peu a explicar els elements que componen el ritual i a entendre perquè -al marge de les creences personals- la rogativa suposa mantindre llaços de poble i de comunitat.

La pràctica del taller s'ha centrat bàsicament en assajar la peça estrella, el cant de l'O Vere Deus, combinada en fragments de la lletania. Encara que s'han escoltat les altres dos peces del ritual: el cant d'eixida Exurge Domine, i el respons pels difunts Libera Me, la dificultat d'uns cants en llatí exigeix més temps de pràctica, la qual cosa demanda la continuïtat del projecte en properes edicions.

S'havia previst l'assistència d'entre vint-i-cinc a trenta persones, però la participació ha superat de molt aquestes xifres: 100 assistents el primer taller, 65 el segon, 93 el tercer i 72 el quart demostren que l'interés pel tema és evident i la necessitat del projecte és ben clara.

Els materials s'han recopilat a partir de la col·laboració dels germans José i Carmen Vicente Asensi, fills del tio José l'escolà, que han contribuït a mantindre viu el cant, ambdós han participat presencialment dels quatre tallers i el darrer dia se'ls va retre un homenatge.

El dia 29 d'agost, la festa grossa de Sant Joan, es van cantar l'Exurge Domine i l'O Vere Deus a l'ermita de Penyagolosa durant la provessó, en una demostració pública dins el ritual dels avanços aconseguits. Tot el procés ha sigut filmat i quedarà replegat en un documental, una passa per a millorar un gran camí, el que fa la rogativa des de Vistabella a Sant Joan des de temps medievals.

 

Related Images:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.