-
Foto CARMEN de Cabanes. 19 setembre 1965. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Ximo Marin Tena.
Quan hi ha una activitat especial al Dau i està ple de gent cal pujar dretes damunt del pedrís xicotet de l'església per a tindre la millor perspectiva i poder vore tots els detalls.
-
Foto CARMEN de Cabanes. 16 setembre 1962. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Tonica Arnau Clérig.
Als anys 60 les cavalleries encara eren imprescindibles per a moltes feines, els cotxes eren cars i escassos. Egües, cavalls i, sobretot, mules i matxos omplien els corrals de totes les cases. Només per la forma de les orelles tots sabien distingir una egüa d’una mula, coneixements que nosaltres hem perdut.
-
Foto CARMEN de Cabanes. 18 setembre 1960. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Cirila Arnau Miralles.
La festa de les xiques de Santa Teresa volia dir estrenar vestit i mantellina de negre rigorós, però també fotografiar-se en el nòvio ben mudat. I compartir el moment al mig de la plaça, davant la Sala de la Vila, amb la puresa dels guants blancs de les xiques encara fadrines.
-
Foto Salvador Pascual, Nino. 18 setembre 1979. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Monferrer Gual.
El pedrís gran de l'església és un tron des d'on mirar i ser admirat, prendre el solet, donar conversa i, per damunt de tot, estar acompanyat.
-
Foto Salvador Pascual, Nino. 18 setembre 1979. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Elvira Safont Pitarch.
Gorres, boines i gaiatos han desfilat des de sempre pel banc de pedra del Dau de Vistabella. Un magnífic lloc per reunir-se i vore món sense moure's.
-
Foto CARMEN de Cabanes. 20 juny 1971. Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Lola Vicente Folch.
A la festa de les Dones del Cor de Jesús sempre hi havia ball rodat en dolçainer. Les dones festeres convidaven parelles joves per a representar-les que ballaven les primeres en la filera del ball rodat, darrere se podien afegir tots els que volien ballar. Però només les convidades portaven mantó de Manila i flors al cap.
L'exposició "La Memòria dels Carrers" és un homenatge al veïnat perquè selecciona imatges privades dels àlbums familiars i les fa públiques, les torna als carrers i les situa al mateix lloc on van ser fetes. És un projecte obert -perquè no es tanca en esta primera edició- i pensat a llarg terme perquè tant l'espai públic dels carrers del poble com les tècniques de reproducció d'imatges ofereixen moltes possibilitats d'exposar i apropar les fotos a la gent. L'objectiu principal és poder explicar les relacions socials de Vistabella al segle XX, i per això cal recordar festes, balls, bodes, provessons, desfilades, batejos i comunions.
Cada edició mostrarà imatges del veïnat a mida real, ja que consta de fotografies de gran format, perquè la gent d'ara puguem relacionar-nos de manera directa amb les circumstàncies que ens han precedit, perquè puguem fotografiar-nos en les fotografies i aixina portar-les al present: una manera de fer eterns els habitants de Vistabella.
A l'activitat passiva de contemplar les imatges la proposta de "La Memòria dels Carrers" li afegeix el valor de la interacció, cada veïna i cada veí reacciona de manera diferent davant cada retall del passat, s'anima els assistents a fotografiar-se incorporant els nostres ascendents i a valorar la imatge que ens queda. El passat va marxar per a no tornar, però no l'hem perdut, el portem posat.