El camí ral: del Coll de la Bassa al pont Romà

El camí ral era la via natural per on les cavalleries i els ramats creuaven el nostre territori en direcció a la costa i en direcció a l’Aragó, la construcció de la carretera CV-170 i l’ús de vehicles a motor el van abandonar com a principal via de comunicació, encara que part dels seus trams segueixen en ús.

La investigació «Delimitació i estudi de l’assagador reial d’Aragó: un itinerari històric de penetració i vertebració de les terres de Penyagolosa” identifica el tram d’aquest camí històric que va des del Coll de la Bassa a Atzeneta del Maestrat, fins al pont Romà del riu Montlleó a Vistabella del Maestrat: un total de 27, 714 km que formaven part d’una via més extensa que connectava la costa de Cabanes amb Mosquerola a l’Aragó.

Els treballs sobre el terreny els ha desenvolupat l’arqueòleg Pablo Medina Gil dins el marc del projecte UJI-Encultura, i han estat dirigits pel professor de la Universitat Jaume I de Castelló Miguel Ángel Moliner.

Les troballes que demostren que es tracta d’una gran obra d’enginyeria que supera desnivells de 1000 metres:

  • 9 trams de terrasses per a reduir el pendent, més de 6000 metres.
  • paviment d’empedrats per a pendents o revoltes en 21 zones
  • 6 trams de trinxeres, prop de 500 metres, excavades per a fer més suaus pendents pronunciats.
  • paviment per superposició de capes d’àrids: estudiada combinació de pedres, graves i argiles.
  • 11 pedreres d’on extraure roques.
  • 24 trams de carrilades marcades per rodes de carro

Aquest camí ha permès el comerç i el trànsit, potser, des dels romans: travessa la Via Augusta per l’arc romà de Cabanes, també va ser l’assagador dels ramats de la Comunitat d’Herbatge de la Setena de Culla. Un camí ral de dos-mil anys d’història.

Els estudis de l’inventari no es publicaran perquè tenen les coordenades exactes de cada jaciment. Però sí que s’afegiran les seues fitxes a l’inventari arqueològic de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Encara que, òbviament, per accedir a la informació cal estar autoritzat, sí que hi ha un accés públic que permet consultar el llistat a mida que es va actualitzant.
 

Ressó a la premsa:

web de l’UJI: L’UJI identifica el recorregut d’un itinerari històric de més de dos mil·lennis d’antiguitat

Diari La Veu del País Valencià: L’UJI identifica un itinerari històric de més de dos mil·lennis d’antiguitat al Maestrat

Mediterráneo: La UJI identifica un recorrido de más de dos milenios de antigüedad

À Punt · El rall, 20.02.23 (min 3 a 20 aprox): entrevista a Pablo Medina i Miguel A. Moliner

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.