BiblioXarxa i les biblioteques com a servei cultural mínim en el món rural

El juliol de 2022 a Vistabella, dins de les jornades Les persones i els patrimonis, vam sentir parlar per primera vegada del projecte BiblioXarxa: la creació de biblioteques comunitàries per al món rural, en una de les quatre ponències de la trobada (min 04:07:15 a 05:43:00):

Es tracta d’una iniciativa del PEU-UJI, coordinada per Alicia Sellés, que pretén reduir les desigualtats en el dret d’accés a “la informació, el coneixement i la cultura” en poblacions sense obligació de donar servei bibliotecari –les de menys de 5000 habitants segons l’actual llei de biblioteques valenciana; el 80% dels municipis de Castelló–. Els darrers temps la segona ruta del Bibliobús de la Diputació resulta un pegat a la falta de drets culturals als pobles.

La idea de Biblioxarxa és ambiciosa ja que tracta d’anar un pas més enllà: el model “corresponsable, comunitari i participatiu” pretén que les persones usuàries –veïns i veïnes de cada localitat– no siguen només consumidores sinó agents actives, que amb l’acompanyament adequat decidisquen i gestionen les activitats i projectes culturals a desenvolupar en el seu territori.

Ja tenim en marxa el catàleg col·lectiu en línia, i a través de la Fundació Full ens han arribat els primers lots de llibres i equipament informàtic de la BiblioXarxa. En breu disposarem de carnets electrònics, per a accedir per exemple a eBiblio, com la resta de biblioteques de la xarxa pública. I encara queden molts reptes, alguns dels quals plantejarem en una pròxima ampliació d’este post.

Si vols estar al corrent de les últimes novetats i/o col·laborar amb el projecte BiblioXarxa de Penyagolosa, pots escriure a biblioxarxa.penyagolosa@gmail.com

Durant el primer any (2023) es van unir a la xarxa els municipis de Cinctorres, Villores i la Mancomunitat de Penyagolosa (Atzeneta, Benafigos, Vistabella i Xodos). Fins el pròxim dia 15 d’abril està oberta la convocatòria per a nous municipis que vulguen sumar-se, emplenant el següent formulari: https://bit.ly/3IUASGR (més informació, escrivint al peu-uji@uji.es)

Notícies relacionades:

Nace ‘BiblioXarxa”, una red de bibliotecas para el mundo rural (Castellón Plaza, 28.03.2024)

El PEU-UJI impulsa el projecte Biblioxarxa per a municipis de menys de 2.000 habitants (UJI, SASC 08/04/2024)

Related Images:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.