Ritual de la rogativa medieval de Vistabella

foto José Cebrián
Foto José Cebrián

La rogativa de Vistabella forma part del grup de pregàries anuals que, cada primavera després de recórrer a peu camins ancestrals, arriben a l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa. Es tracta d’una trobada comunitària perquè respon a un vot col·lectiu de poble, un ritual senzill de dotze hores que permet compartir el paisatge i el trajecte, l’esmorzar, el dinar i el berenar, l’esforç i la pertinença a un territori.

El cant de súplica de l’O Vere Deus s’escolta al llarg del trajecte: el poble demana salut, pau i aigua del cel per a seguir endavant. Des de l’època medieval les connotacions han canviat, però hi ha components de fons que persisteixen.

L’edició d’enguany, després de dos anys sense celebrar-se degut a la pandèmia de covid-19, ha recuperat l’O Vere Deus durant el trajecte, resultat dels tallers de cant realitzats l’estiu de 2021 i ha comptat amb la participació especial durant el trajecte del tenor David Montolío i els components de la Capilla Musical de la Catedral de Segorbe.

 

Desfilada per la Plaça

Image 27 of 27

La bandera roja de Sant Joan i la pregària que demana salut, pau i aigua del cel retornen a l'església d'on han eixit fa 12 hores. Vol general de campanes per celebrar que un any més el ritual s'ha completat: recordar els avantpassats que han faltat, incorporar els xiquets com a nous elements, i celebrar que la roda del temps gira i som una comunitat. La volta sencera per l'ample deambulatori del temple posa el punt final.

Related Images:

One Reply to “Ritual de la rogativa medieval de Vistabella”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.