Per a poder entendre quin són els vestigis de la Memòria Històrica i Democràtica del terme de Vistabella del Maestrat, i el perquè de la seua ubicació cal conèixer els fets que els van determinar. Els testimonis materials del pas del front de batalla del 1938 corresponen a l’anomenat Front de Llevant.
Guerra d’Espanya 1936-1939
El règim polític existent a Espanya el 1936 és una República parlamentària dotada d’una Constitució aprovada el 1931.
El 18 de juliol de 1936 una part dels militars fa un cop d’estat contra la República amb la idea d’establir una dictadura de manera ràpida, però no triomfa: el cop militar és contestat i això porta a un enfrontament sagnant que dura tres anys.
L’exèrcit militar rebel és comandat pel general Franco, té el suport de les organitzacions de dretes i de l’església catòlica, i compta amb l’ajuda militar de Hitler i Mussolini. Aquest exèrcit franquista guanya la guerra.
La República d’inici té dificultats per organitzar un exèrcit, però després l’exèrcit popular de la República compta amb l’ajuda de les milícies i del voluntaris de les Brigades Internacionals. Té el suport de les organitzacions d’esquerres i de la classe treballadora. Perd la guerra i els seus simpatitzants són durament represaliats els anys posteriors al conflicte armat.
Els enfrontaments a casa nostra: Front de Llevant
Després de la Batalla de Terol a finals de 1937 i inicis de 1938, l’exèrcit franquista du a terme l’ofensiva d’Aragó i l’ofensiva de Llevant amb l’objectiu d’arribar a València.
Les trinxeres i sistemes defensius del terme de Vistabella corresponen al Front de Llevant, i formen part d’una línia de resistència que partia d’Orpesa del Mar, buscava el sud de Cabanes i arribava a través de Penyagolosa fins a Mosquerola, ja a l’Aragó. Aquest entramat, construït per voluntaris que formen “brigades de fortificació” de l’exèrcit de la República, tenia per objectiu alentir l’avanç franquista i, mentrestant, poder reforçar a consciència la línia defensiva principal del front, situada en paral·lel i més al sud, que van anomenar Línia XYZ.
L’avanç de l’exèrcit franquista des de l’interior cap a terres castellonenques el porta a Mosquerola el 17 de maig de 1938. A Vistabella ha començat l’evacuació dels refugiats, i se’n van els que tenen temor de ser represaliats, s’han traslladat els avions de l’aeròdrom del Pla Avall que s’abandona definitivament el 12 de maig de 1938.
Entre el 17 i el 26 de maig, els sapadors del 39 Batalló d’Obres i Fortificacions van reforçar posicions i construir trinxeres a Xodos i Vistabella en la línea de la Teixera, l’Antona, el pou del mas de les Xiquetes, Penyagolosa, el Molinet, el Marinet, el Tossal de l’Alforí, el Calvari, el tossal del mas de l’Hostal, el mas de Mossèn Joan, i les cotes 1282, 1226, 1013 y 1019.
El sector de Vistabella estava defensat pel Destacament Mixt d’Enllaç de la Divisió Extremadura, que estava format pel 14 Batalló de Metralladores, el 15 Grup d’Assalt, el Batalló de reclutes de la 701 i el Batalló Líster. En les operacions prèvies a la caiguda de Vistabella dels dies 2 i 3 de juny de 1938 van morir en combat més de 200 militars republicans, la majoria eren Guàrdies d’Assalt.
El 2 de juny les tropes franquistes baixen des de Puertomingalvo i ocupen les defenses governamentals de les terres de Penyagolosa, el 3 de juny arriben a Vistabella: el general Garcia-Valiño entra al poble pel carrer Nou. Les seues tropes executen els soldats republicans que es rendeixen (fossa del mas dels Arcs, fossa del mas del Collet) Faciliten aquest ràpid avanç els bombardejos de l ’Aviazione Legionaria delle Baleari -creada per Mussolini per ajudar a Franco- sobre l’exèrcit republicà en retirada (fossa del mas de Marimon)
El 14 de juny de 1938 els republicans perden la ciutat de Castelló. L’exèrcit franquista llença un fort atac en direcció a Sogorb però no pot creuar la Línia XYZ dels soldats republicans.
La Línia XYZ, també coneguda com «Línia Matallana», es planifica el 3 de maig de 1938 i la seua construcció comença molt ràpid: és la franja de territori més fortificada del Front de Llevant i l’escenari de les principals batalles. En ella van treballar més de 14.000 persones i es van enfrontar mig milió de soldats: 220.000 per la part republicana i 260.000 per la part revoltada. Està formada per una xarxa de trams discontinus de trinxeres, túnels subterranis, nius de metralladora i refugis excavats aprofitant l’orografia del terreny, detall que els va fer difícils d’atacar i de destruir. Té un recorregut de 150 km des d’Almenara (Castelló) fins a Santa Cruz de Moya (Conca)
L’ofensiva de Llevant programada per l’exèrcit sublevat queda frenada en la línia XYZ, que resulta infranquejable: els enfrontaments suposaran 20.000 baixes franquistes i 5.000 republicanes, és l’última victòria militar de la República.
Cal conèixer els fets històrics
La dictadura del general Franco va reescriure la història d’Espanya per ajustar-la a la seua ideologia i en va fer una versió que exclou la vertadera lluita de les classes populars i les aportacions de la República. Els vestigis de la guerra al terme de Vistabella són testimonis d’un moment brutal de la nostra història: d’una banda les fosses articulen la justícia de recuperar els cossos i dignificar-los en la mort; d’una altra les estructures bèl·liques formen part del patrimoni arqueològic i han de conservar-se per fer-ne didàctica en les generacions joves, com a símbols d’uns temps que cal recordar per a no repetir-lo.
L’Ajuntament de Vistabella del Maestrat, el Centre d’Estudis de Penyagolosa, l’associació científica ArqueoAntro i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló treballen conjuntament per la posada en valor dels vestigis històrics del terme.
LLISTAT DE VESTIGIS (en construcció)
Trinxeres de la serra de la Batalla i el Pla Amunt
Fossa del mas dels Arcs
Trinxeres del mas del Collet
One Reply to “Vistabella, 1938”