Ritual de la rogativa medieval de Vistabella

foto José Cebrián
Foto José Cebrián

La rogativa de Vistabella forma part del grup de pregàries anuals que, cada primavera després de recórrer a peu camins ancestrals, arriben a l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa. Es tracta d’una trobada comunitària perquè respon a un vot col·lectiu de poble, un ritual senzill de dotze hores que permet compartir el paisatge i el trajecte, l’esmorzar, el dinar i el berenar, l’esforç i la pertinença a un territori.

El cant de súplica de l’O Vere Deus s’escolta al llarg del trajecte: el poble demana salut, pau i aigua del cel per a seguir endavant. Des de l’època medieval les connotacions han canviat, però hi ha components de fons que persisteixen.

L’edició d’enguany, després de dos anys sense celebrar-se degut a la pandèmia de covid-19, ha recuperat l’O Vere Deus durant el trajecte, resultat dels tallers de cant realitzats l’estiu de 2021 i ha comptat amb la participació especial durant el trajecte del tenor David Montolío i els components de la Capilla Musical de la Catedral de Segorbe.

 

Desfilada per la Plaça

Picture 27 of 27

La bandera roja de Sant Joan i la pregària que demana salut, pau i aigua del cel retornen a l'església d'on han eixit fa 12 hores. Vol general de campanes per celebrar que un any més el ritual s'ha completat: recordar els avantpassats que han faltat, incorporar els xiquets com a nous elements, i celebrar que la roda del temps gira i som una comunitat. La volta sencera per l'ample deambulatori del temple posa el punt final.

One Reply to “Ritual de la rogativa medieval de Vistabella”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.